Tuesday, 27 September 2011

al Hub.


Mendekati manusia, ada risiko untuk diterima atau ditolak.

Seorang hamba yang mahu dekat dengan Tuhannya, sentiasa diterima Allah dan tidak akan pernah ditolak walau apa sahaja keadaan hamba itu. 

Sangat menarik mendengar rakaman tazkirah Ust Aminudin tentang hubungan seorang hamba yang dekat dengan Tuhannya. 

Hubungan ini ada beberapa kriteria.

1. Al hubbul mutabadil iaitu perasaan saling cinta mencintai. Allah cintakan mereka dan mereka juga mencintai Allah.

“….maka kelak Allah akan mendatangkan suatu kaum,Dia mencintai mereka dan mereka pun mencintaiNya….” Al Maidah,54.

2. Az zikrul mutabadil iaitu saling ingat mengingati. Mereka ingat kepada Allah dan Allah juga ingat kepada mereka.

“Maka ingatlah kepadaKu,Aku pun akan ingat kepadamu...” Al Baqarah,152.

3.Ar ridhal mutabadil iaitu perasaan redha meredhai. Allah redha kepada mereka dan mereka pun redha kepada Allah.

“…Allah redha kepada mereka dan mereka pun redha kepadaNya….” Al Bayyinah,8.

Dalam dunia ini banyak perasaan cinta yang berebut-rebut mahu menduduki tempat pertama dalam hati manusia. Perasaan-perasaan ini boleh jadi cinta kepada kejayaan, harta, isteri, anak, dan ibu bapa.

“Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan,berupa perempuan-perempuan,anak-anak,harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak,kuda pilihan,haiwan ternak dan sawah ladang…”Ali Imran,14.

Mereka yang cintakan Allah, bijak melorongkan cinta-cinta ini ke laluan yang sesuai, supaya tidak merempuh dan memusnahkan cinta yang pertama tadi. Lebih dari itu, dimanfaatkan pula cinta-cinta ini supaya menguatkan cinta mereka kepada Allah.

Mereka memanfaatkan cinta kepada ibubapa dengan berbakti kepada mereka, semata-mata untuk mendapatkan cinta daripada Allah. Mereka memanfaatkan cinta kepada isteri dan anak-anak dengan bersikap lemah-lembut kepada mereka, juga untuk meraih cinta daripada Allah.

Begitulah seterusnya.

Perjuangan menjaga cinta kepada Allah supaya sentiasa berada pada ranking yang teratas bukan senang. Kadangkala kita menang, namun banyak kali kita yang tersungkur kalah. Walaupun begitu, usaha mesti diteruskan selagi ruh masih menumpang pada jasad ini.

Bagaimana kita boleh berhenti berusaha, sedangkan syaitan tidak pernah berhenti berehat?

“(Iblis ) menjawab,kerana Engkau telah menyesatkan aku,pasti aku akan selalu menghalangi mereka dari jalanMu yang lurus.Kemudian,pasti aku akan mendatangi mereka dari depan,dari belakang,dari kanan dan dari kiri mereka.Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan mereka bersyukur.” Al A’raf,16 dan 17.

Cara-cara untuk mendapatkan cinta Allah tidak akan ditulis di sini, sekurang-kurangnya tidak buat masa ini. Sebagai panduan, kita boleh telaah buku Haqaiq Tasawuf tulisan Syeikh Abdul Qadir Isa rahimahullah. Di situ, ada disenaraikan 10 nasihat ulama yang kita boleh amalkan.

Bukan susah walaupun bukan senang.

No comments:

Post a comment

Catatan lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...