Tuesday, 4 October 2011

LGBT.


Terima kasih kepada Hj. Mohamed bin Desa, Peguam Negara yang dijemput sebagai panelis semasa Seminar Siasah Syar’iyyah baru-baru ini, kerana menyedarkan kami tentang realiti akhlak masyarakat kita.

Menurut beliau, golongan LGBT (lesbian, gay, biseksual, transeksual) telah menuntut daripada Mahkamah Persekutuan supaya membenarkan mereka mengamalkan seks songsang ini di dalam negara kita, atas nama hak asasi manusia.

Ada pula kes yang dilaporkan dalam akhbar tempatan baru-baru ini berkenaan masalah cinta tiga segi sehingga membawa kepada pergaduhan besar. Menyedihkan, ketiga-tiga bucu segi tiga itu mempunyai jantina yang sama.

Menyedihkan lagi, mereka itu Muslim.

Apa kita nak buat?

Tidak tahu nak buat apa.Yang saya tahu, kita kena buat sesuatu.

Berderak-derak  di beberapa buah kedai buku sekitar bandar Kota Bharu, sambil mata liar mencari-cari buku tentang seks songsang agak tidak memberangsangkan. Dalam banyak-banyak kedai buku yang sempat disinggahi, hanya satu sahaja buku yang ada bincang tentang tajuk ini. Itu pun hanya satu bab kecil daripada banyak bab.

Mencari maklumat terutama pandangan agama tentang tajuk ini nampaknya agak mencabar. Harapannya, Maktabah Fayyad dan Maktabah Darus Salam di Mansurah dan Kaherah nanti tidak akan mengecewakan.
 
Sangat banyak rupanya ujian yang sedang menguji umat Islam kita sekarang ini. Untuk ambil tahu sahaja sudah tidak menang tangan, belum lagi dikira otak yang mesti diperah dan tenaga yang mesti dikerah untuk mencari ubat yang mujarab dan sesuai.

Mengharapkan bimbingan Allah.

 


No comments:

Post a comment

Catatan lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...